Leidi izrasla u damu Glas Istre // Srećko Peršić // 22.05.2009

Pretpremijerno, pred odlazak na zagrebački sajam nautike, u Puli su vaš novinar i fotoreporter vidjeli novi brod malog brodogradi¬telja Leidi u vlasništvu Marsela Brkića. Riječ je o novoj "dami" koja je proizašla iz ideje o pro-širenju flote, i to u onom do¬slovnom smislu.

Nakon što smo krenuli s malom "leidi 490", kupci su tra¬žili da napravimo malo duže i šire plovilo, pa i brže. Malo smo obišli svjetske sajmove i ideja se pretvorila u djelo. Plovilo smo počeli razvijati u jednoj polu-deplasmanskoj osnovi. Planirali smo opremiti ga jednim sepa¬reom, WC kabinom i kuhinjom te sistemom tri plus jedan ležaj. I kokpit je prostran, dimenzije dva puta dva metra, dok je u unutrašnjosti dug 3,8 metara, rekao nam je Brkić. Od "leidi 490", odnosno 4,9 metara, mlada je dama izrasla u punoljetnu damu "leidi 600", brod dug šest metara. Već pri prvom pojavljivanju u javnosti, pa tako i na moru, nova je "leidi 600" plijenila pažnju ljubitelja mora i brodova.

Maksimalna snaga i to is¬ključivo vanbrodskog motora iznosit će 150 konjskih snaga. S ovim motorom može se po¬stići brzina od najviše 32 na¬utičke milje. Brod s praznim tankovima teži 1.900 kilo-grama, a s napunjenim 2.170 kilograma. Registriran je za osam osoba. Duljina preko svega iznosi 7,1 metar, dok je na vodenoj liniji ona šest me¬tara, kazao je Brkić. Zanimalo nas je kako to da su odlučili graditi brod polu-deplasmanac, i to s poprilično jakim performansama. Pa ljudi danas žive ubrzano, cijeli je svijet podređen brzini, nema se puno vremena za spore i duge vožnje. Obično dobijete slobodan vikend ili, pak, samo jedan dan koji želite najbolje iskoristiti. Tada nema vremena za čekanje, i ovaj je brod stvo¬ren da vas brzo i sigurno doveze na odredište. Jednostavno smo se prilagodili tom konceptu jer je to jedini način da se brzo dođe do nekog otoka, plaže ili pošte za ribolov. Ovo je zaista prvi pravi poludeplasmanac koji je pogonjen isključivo izvanbrodskim motorom, pri¬ča nam Brkić. Za sada "leidi 600" postoji u verziji s kabinom, a u pripremi je i ona bez kabine koja će biti izrađena ove godine. Imat će tri verzije, sadašnju s kabinom, otvoreni tip i poluotvoreni.

Cijela je unutrašnjost u kontraštampi, dok su drveni dijelovi od mahagonija, a pod je imitacija tikovine. Bočni su prozori klizni i gotovo se dopola mogu otvoriti za bolje provjetravanje. Kuhinjski blok ima dvojaku funkciju pa osim što služi za pripremanje jela, na njega se u plovidbi oslanja meko obložena skiperska fotelja. Njezinim podizanjem i preklapanjem staklenog poklopca otkriva se sudoper i plinsko kuhalo. Isti blok sadržava malen hladnjak i jedan ormarić. Nije puno, ali je vrlo praktično i upotrebljivo.

Preko puta su dvije male klupe s lijepim stolom, čijim se spuštanjem uobičajeno dobiva dodatni ležaj. Ispod klupa su spremišta, a ona bliža pramcu nema naslona, već se na nju nastavlja pramčani ležaj te je na njezinoj stranici otvor grijanja. On je meko obložen jastucima žute boje i iznenađujuće prostran te komotno može dijagonalno primiti dvije odrasle osobe. Ispod njega je veliko spremište čiji pramčani dio zauzima zgodan prilagodljiv vrećasti spremnik za vodu kapaciteta 100 litara. Tu je još i toaletni odjeljak s pravim morskim zahodom i prozorčićem za provjetravanje te lako dostupnim ventilima dovoda i odvoda.

Upravljačka konzola vrlo je jednostavna i pregledna, sadržava sve potrebne instrumente motora, kompas, komandu sidrenog vitla i sirene, upravljački panel grijanja, CD radio-uredaj, utičnicu na 12 V, dva panela s osiguračima i peterokrako kolo kormila, a na testirani brod ugrađen je i Garminov GPS plo-ter. Uz desnu bočnu stranu još se nalazi ko mandna ručica gasa motora i daljinski upravljač reflektora, a ispod njih su i glavna električna sklopka te otvoreno spremište. Dok sjedi na svojoj poziciji, kormilar može odmoriti noge na za to namijenjenoj inoksnoj cijevi, a odatle mu je pogled na sve strane izvrstan.

Od razvijanja ideje do modela i kalupa protekle su tri godine. Kompletan se brod izgrađuje od 22 kalupa. Gor¬nji i donji dio možete naru¬čiti u kojoj god boji hoćete, baš kao automobil. Ovaj naš izložbeni primjerak na sajmu posebno je opremljen. Ima grijanje i hlađenje, sonder i GPS, muziku, špirun, ograde i platformu, to je pravi top model. Na njemu je i motor "suzuki" od 140 konjskih snaga, veli Brkić.

Ostale recenzije