Leidi 800 - Gospođica je odrasla More // Studeni 2013

Osmišljena na tragu prethodnih dvaju modela, ali veća i prostranija, nova leidi 800 zadržala je prepoznatljiv retro stil, eleganciju, iznimno visok stupanj praktičnosti, mnoštvo prostora te odlično ponašanje na moru itekako opravdavaju na prvi mah ne baš nisku cijenu.

Na početku svoje karijere Marsel Brkić gradio je malu barku Leidi 490 u dvjema izvedbama te je bio manje poznat istarski kalafat. Malo-pomalo, ustrajući na kvaliteti, odličnoj završnoj obradi svojih plovila te fer odnosu prema kupcima, istovremeno je pažljivo pripremao i temeljito razvijao novi model, strpljivo čekajući svoj trenutak. Predstavljanjem Leidi 600, simpatične brodice retro linija, modernog pogona izvanbrodskim motorom, odlične izrade te poštene cijene, 2009. naglo je poraslo zanimanje za mali istarski škver i njihova plovila. Ubrzo je Marsela popularnost novog modela vinula u vrh hrvatske male brodogradnje, a kupci su prepoznali njegovu upornost, posvećenost poslu te svježe ideje koje je donio u sektor brodica od pet do osam metara. Leidi 600 tako mu je, za razliku od mnogih drugih brodograditelja, osigurala popunjenost kapaciteta tijekom krize koju praktički nije ni osjetio, već se dogodilo sasvim suprotno − polako se razvijao. U međuvremenu je preselio pogone iz centra Pule u poduzetničku zonu Galižana, zaposlio nove djelatnike i krenuo u ozbiljan posao. Do sada je tako sagrađeno preko 75 primjeraka te prepoznatljive brodice, a nedavno je potpisan ugovor s jednom skandinavskom tvrtkom koja ih je počela zastupati i prodavati na sjeveru Europe te je početni odaziv iznenađujuće dobar, pa se i u to tržište polažu nade.

Prepoznatljive linije

Prepoznatljive linije Razvoj biznisa zahtijevao je i razvoj novog, većeg modela, prateći kupce koji s godinama “sazrijevaju” i imaju potrebu mijenjati postojeće za metar-dva duže plovilo. Uostalom, i vlastita je vizija uključivala veći brod, pa je tako još prije nešto više od dvije godine Marsel zamislio brodicu od osam metara konceptualno i dizajnerski po uzoru na Leidi 600, ali, naravno, mnogo prostraniju i komotniju. S obzirom na popunjenost kapaciteta i mnogo posla sa zadovoljavanjem potražnje za 600-ticom, te ne želeći na tržište pustiti nedovršen proizvod, Leidi 800 nastajala je pune dvije godine. Čekanje se itekako isplatilo, s razlogom, jer je projekt poticajima popratilo Ministarstvo gospodarstva, a kreditom HBOR. Projektiranje, modeliranje, testiranje i na kraju fino završno “brušenje” do u najsitnije detalje oduzeli su mnogo vremena, no konačni je proizvod zato sjajan. Marsel je takav, kad se primi nečega, to mora biti napravljeno najbolje što se može. Mnogo pažnje posvećuje se svim fazama gradnje te se više puta ispituju izvedba i funkcionalnost pojedinog rješenja. Stoga, kad smo Leidi 800 ugledali kako se lagano ljuljuška vezana uz gat Karoline riječke, gdje je krajem rujna imala premijeru na sajmu Rijeka nautic show, znali smo da nas čeka sjajna brodica koja će zasigurno ponovno uzburkati duhove na tržištu. Tim više jer je sagrađena od najmodernijih, skupljih materijala, poput Airex jezgre za sendvič-laminat, koja je vrlo lagana, a izuzetno čvrsta.

Izdaleka, na prvu se razaznaju prepoznatljive retro linije preuzete s manjeg modela i prilagođene novoj dužini, a odmah je vidljivo i da je riječ o mnogo konkretnijem i moćnijem plovilu. Trup je također razrađena izvedba s jednakom okomitom provom i vrlo širokom krmom, a teško se može zaključiti da je dugačak samo 6,99 metara. Ipak, dužina preko svega zbog platforme i špiruna iznosi čak 8,70 m, a širina je također izdašnih 2,70 m. Nadgrađe je modernizirano i lijepo izvedeno, pravilnih linija i bez mnogo eksperimentiranja, a zanimljiva je boja krova koja prati boju trupa, u ovom slučaju bež. Liniju krova nastavlja dobro uklopljena tenda na inoksnim nosačima. Vjerujemo da će se većini onih koji traže plovilo ove klase dizajn Leidi 800 svidjeti, iako bi estete možda mogle zamjeriti nešto veću visinu nadgrađa. No sveukupna je elegancija na vrlo visokoj razini. Tome, osim dviju boja na trupu i nadgrađu, pridonose i prepoznatljivi okrugli prozorčići, lagano uzdignuta silueta prema pramcu, ali i špirun te krmena platforma dobro odmjerenih dimenzija, koji ju je produžuju vizualno. Testiran model bio je pokretan unutarbrodskim motorom, što je prvi put da je Marsel odabrao tu opciju, a postoji i izvedba s izvanbrodskim motorom. Ona se izvana razlikuje samo po krmenoj platformi prilagođenoj za ugradnju takve pogonske jedinice, koja je i dalje jednakih dimenzija i u jednom komadu, samo ima središnji “prorez” za motor. Trup je tada u podvodnom krmenom dijelu također ponešto izmijenjen, nema izdanak na kobilici, ali ima produžetak prilagođen drugačijoj hidrodinamici u plovidbi. Inače, oblik trupa vrlo je sličan onome od 600-tice, što znači oštar kut dna pri pramcu koji postepeno prelazi u ravniju krmu, optimiziranu za glisiranje.

Funkcionalna i promišljena paluba

Pregledali smo prvo palubu te otkrili izuzetnu funkcionalnost i promišljenost svakog njezinog dijela, od platforme dimenzija 90 s 280 cm, preko ogromnog kokpita 230 s 250 cm i raskošnih bočnih prolaza do komotnog špiruna. Platforma je obložena tikovinom, na njoj su rupe za prihvat ljestvica, a do kokpita se dolazi kroz središnja lijepo izrađena dvostruka vratašca od tikovine, koja mogu biti i od inoksa. Kokpit je zaista prostran za jedno plovilo ovolike dužine, a gotovo je u potpunosti čistog i ravnog poda koji sadrži tri poklopca. Dva bočna skrivaju spremišta, dok veći središnji poklopac djelomično otkriva strojarnicu te središnji gavon s osovinskim vodom. Već se na spremištima vidi visoka razina završne izrade jer su na sve otvore postavljene gumice da poklopci u plovidbi ne “klopoću”, a i odvodi su riješeni kako nalažu pravila struke. U krmenim su kutovima dvije klupice sa spremištima, a uz bok su dvije praktične preklopne klupe na koje osoba prosječne visine može i leći. Ograda kokpita idealne je visine, a resi ju tikova letvica te inoksni rukohvat po cijeloj dužini, uz dvije krmene bitve. Ponešto jače treba zakoračiti za pristup bočnim prolazima, no oni su iznenađujuće lako prohodni, a gdje god očekivali naći ćete rukohvat pa je kretanje njima i više nego sigurno. Tome pridonosi i solidna mrtva banda, također ukrašena tikovom letvicom, te se proteže sve do povišenog pramčanog pika, uz špirun jednako obložen plemenitim drvom. Može se, dakako, po želji tikovinom obložiti i cijela paluba. Vinč je djelomično upušten pa smanjuje mogućnost ozljede prilikom ukrcaja/iskrcaja, a treba malo pripaziti i na središnje sidro te dvije bitve, koje ipak manje smetaju jer su dovoljno razmaknute. Ograda je lijepo otvorena i čvrsta, a tu su i dva inspekcijska otvora za sidreni gavon. Na nadgrađu ima dovoljno mjesta za izležavanje dviju osoba unatoč okrugloj bokaporti. Krov je, osim što ima dva dugačka rukohvata po bočnim stranicama, jarbolet i sirenu, iskorišten i za smještaj dvaju solarnih panela koji su smješteni u upuštenim ležištima. Naći će se mjesta i za antenu radara, reflektor i još pokoji uređaj. Na krmeni se dio krova nastavlja odlična tenda za koju se čini da je integralni dio plovila te bismo ju svakako preporučili.

Dnevni boravak na moru

Kokpit je sa salonom povezan lijepim četverostrukim tikovim vratima koja se u potpunosti otvaraju te praktički ujedinjuju ta dva prostora stvarajući izvanredno velik dnevni boravak. Vrata mogu biti i aluminijske trodijelne izvedbe. Uz visoku razinu završne obrade dijelovi od mahagonija interijeru daju čak i jedan luksuzan štih. Raspored je klasičan, nema prostornog razmetanja ni dizajnerskih egzibicija, već je sve vrlo funkcionalno i podređeno što ugodnijem boravku. To ne znači da je interijer dizajnerski zapostavljen, dapače, no ipak je praktičnost bila na prvom mjestu. Klupa C-oblika bez problema prima četiri osobe, a stol se zgodno može bočno pomaknuti 15-ak centimetara kako bi se, dok se ne koristi, oslobodilo više prostora za kretanje salonom. Njegovim spuštanjem i uklanjanjem naslona nastaje komotan ležaj od gotovo 195 sa 120 cm. Kuhinja zdesna ima manji umivaonik i štednjak s čak dvama plinskim plamenicima, potom 80-litarski hladnjak, ladicu za pribor za jelo te dva spremišta, a dio radne površine oslobađa se podizanjem skiperskog sjedala. Gotovo jedna trećina od obaju bočnih prozora otvara se kliznim sistemom, što osigurava dobro prozračivanje. Stajaća visina posvuda je minimalno 190 cm. O promišljenosti svih detalja svjedoče i dodatna dva otvora za pristup strojarnici, koji nastaju podizanjem dijela poda te jednog dijela klupe. Unutra se nalazi Hyundai- Seasall 3-litarski turbodizelski motor s 250 KS, dok je maksimalna dozvoljena snaga 300 te minimalna preporučena 150 KS. Drugi otvor na podu otkriva ogromno spremište ispod kormilarnice koje skriva punjač akumulatora i inverter te crni tank od 60 l, no uz to ima još mnogo raspoloživog prostora. Upravljačka pozicija ponešto je viša od očekivane, no ubrzo ćemo otkriti da je to zapravo poželjno zbog dosta visokog pramca. fotelja je udobna, ali se ne može namještati, što praktički nije ni potrebno, upravljačka je konzola nevelika, no sve je na svom mjestu. Ima mjesta i za ugradnju plotera dijagonale 9 inča, no ugrađen je bio dva inča manji Simradov uređaj NSS 7. Dakle, oprema je i više nego potpuna. Noćni dio sadrži pramčani ležaj neobičnog oblika, no dovoljno velik za ugodno spavanje dviju osoba, a tu je i drugi ležaj, ispod salona. On je u prvom dijelu širi, pri dnu se sužuje zbog strojarnice, ali bit će dovoljan i za krupniju osobu, pa i za dvoje djece. Krasno izrađeni drveni ormarići, police i ladice daju topao dojam, uz posebno zgodne okrugle prozorčiće. Na desnoj su strani vrata kupaonice, koje se ne bi posramilo ni metar ili dva veće plovilo, pa ni neka manja jahta. Dovoljno prostora za tuširanje, mnogo drva, električni zahod te nekoliko spremišta čine ju i više nego privlačnom.

Sjajna izbalansiranost

Dok smo pregledavali interijer, gotovo da nismo ni zamijetili kako je Marsel upalio modernu Hyundaijevu makinu, koja je ionako iznenađujuće tiha i mirna, a uz odličnu izolaciju strojarnice te Aquadrive odrivni ležaj ugoda plovidbe na zaista je zavidnoj razini. Uz ponešto goriva te pet osoba na palubi istisnina je malo premašila 3,5 tone, dok je težina praznog plovila s motorom solidnih 3150 kg. Izvanbrodska inačica bez motora teži 300 kg manje. To dovoljno govori o robusnosti 800-tice, što se uz provjereni trup odražava i na očekivano odlično ponašanje. Iako nas je na moru dočekala bonaca pa to nismo u potpunosti mogli provjeriti, vjerovat ćemo Marselu koji je dva dana ranije bez problema svladavao maestral s valom do metar i pol. Iznenadila nas je velika okretnost za osovinski pogon, što je djelomično dobiveno položajem motora vrlo blizu sredini trupa, pa je i težište vrlo nisko, a brodica je sjajno izbalansirana. Tome svjedoči i podatak da u režim glisiranja prelazi izuzetno lako već pri 11-12 čvorova, malo iznad 2000 o/min. Pri 2500 o/min već se sasvim lijepo može ploviti pri 15 čv s potrošnjom od povoljne 24 l/h, a na 300 okretaja više čini nam se da je idealna putna brzina od 18,5 čv uz potrošnju od 28 l/h. Na 3000 okretaja brzina je 22,5 čv, a potrošnja 35 litara, dok je maksimalna postignuta brzina bila 27 čv pri 3500 o/min.

Kome se ne žuri, pri 1500 o/min može ploviti lijepih 7,5 čv i pritom trošiti jednako toliko litara. To su izvanredni rezultati za brodicu tog tipa, pa vjerujemo da bi sasvim lijepo plovila i s motorom nešto manje snage, od 150 do 200 KS. Ostaje nam jednom drugom prilikom iskušati izvedbu s izvanbrodskim motorom. U gliserskom režimu Leidi malo diže ionako visok pramac pa se čini kao da je nagib mnogo veći, no povišena upravljačka pozicija djelomično nadoknađuje taj nedostatak, dok ga je u potpunosti moguće ispraviti pametnim Ultraflexovim flapsovima. Pri naglom skretanju naginjanje je minimalno, a nema ni proklizavanja krme. Leidi 800 na moru pruža osjećaj moći i velike sposobnosti te se čini da ju je gotovo nemoguće izbaciti iz takta. Poneki vlastiti valić “pregazila” bi bez usporavanja, samo uz lagano ljuljuškanje i minimalno lupkanje. Vrativši se na sajamsku rivu, Leidi je dočekalo mnoštvo interesenata, a Marsel nam je otkrio da trenutno ima 17 ozbiljnih upita. To dovoljno svjedoči koliko je “vruća roba” stigla na tržište te ne sumnjamo u njezinu uspješnost unatoč nimalo niskoj cijeni od oko 95.000 eura s motorom i PDV-om za opremljen brod poput testiranog. Jednako opremljena inačica za izvanbrodski motor stoji oko 75.000 eura, dok bi se racionalnijim izborom opreme mogla uštedjeti još koja tisućica. No kako bilo, vrhunska izvedba plovila u svakom detalju opravdava takvu cijenu, a mogućnosti su prilagodbe pojedinom naručitelju mnogobrojne.

Ostale recenzije